INI JALANKU

:: Dari kesusahan itu akan diperolehi kesenangan dan kebahagiaan, seperti durian berduri kerana sedap isinya, kulit manggis pahit sebab manis di dalamnya dan bunga ros berduri kerana harum baunya ::

Dah hampir 2 minggu aku dan wife bergilir-gilir menggunakan broadband mudah alih daripada celcom nih, so far x pernah menghampakan. Baik daripada speed ataupun stability. Entahlah, maybe sebab area rumah aku support sampai HSDPA yang membuatkan aku dan isteri x pernah merungut tentang keupayaan celcom broadband ni.


Tadi saja gatal tangan pegi buat speedtest (www.speedtest.net), ok lah speed dia walaupun x capai maksimum 3.6mbps seperti yang dikatakan. Lagipun, aku pun tau yang pakej yang aku amik nih speed dia 'up to' 3.6mbps so x semestinya aku akan dapat speed selaju itu. Mmg faham akan istilah 'best effort basis' sejak aku kerja sebagai CSO Streamyx dulu.


xdelah laju mana, tapi still laju dari pakej RM66 streamyx


Sebut pasal streamyx, teringat dulu aku amik pakej RM66 sebulan, speed yang ditawarkan cuma 512kbps. Sekarang nih aku guna celcom broadband, aku dah jimat RM16 dah, celcom broadband nih aku amik pakej government RM50 sebulan dan speed yang ditawarkan adalah sehingga 3.6mbps. Jauh beza kan?? Pada geng² yang kat luar sana yang still tercari-cari akan perkhidmatan broadband yang sesuai, aku nasihatkan usah dengar cakap orang dulu (termasuklah aku..hehe), sebaiknya buatlah survey sendiri mengenai coverage dan keupayaan broadband di area rumah or ofis memasing. Akhir kata, renung²kan dan selamat beramal..


:: updated - 02/07/09 ::

Speedtest terbaru pada hari ini;


:: updated - 09/07/09 ::

Speedtest terbaru pada hari ini;



0 comment:

Pengikut Setia

My Blog List

HIt Counter

people visit since 29th June 2009

Sembang Jom


ShoutMix chat widget