INI JALANKU

:: Dari kesusahan itu akan diperolehi kesenangan dan kebahagiaan, seperti durian berduri kerana sedap isinya, kulit manggis pahit sebab manis di dalamnya dan bunga ros berduri kerana harum baunya ::

Salam,
pergh, since dah agak terror sikit didalam dunia FB, semacam dipinggirkan plak blog aku nih. Haha..habis madu sepah dibuang kot? Anyway, anyhow..blog ni still ada. aku xkan sewenang-wenangnya mengabaikannya. Cerita terbaru?
X de apa yg menarik sangat untuk dikongsikan sangat sebenarnya..sibuk dengan keje, then berulang alik dari Batu Caves - Saujana Utama. Penat mmg penat, but Life Must Go On..x gitu??

Salam to all,

Yup, tau..xyah cakap. Mmg dah lama terbiar kan? hehe, biasalah kerja siang malam pagi petang. Mana ada masa nak update blog.

Erm, xde benda best sangat yg nak dikhabarkan kali ni, cuma aku agak terkejut dengan keputusan drastik wife aku yg beriya-iya nak mendapatkan DSLR camera. Last², dah beli pun. Nikon 5000D. Hasilnya, cukup memuaskan hati walaupun kami berdua nih bukanlah reti sangat nak bergambar.

Semalam, lepas habis keje pukul 11malam, aku dan isteri terus ke destinasi popular ditengah bandaraya untuk sessi pemanas badan didalam bidang fotografi. Hasilnya boleh tengok dibawah nih;





Pada aku, dia nih mmg celaka. Xde jatidiri sebagai org Malaysia..F**K u Namewee. Dulu ko main² kan laungan azan didalam lagu bodoh ko tu..

If you ever heard of this phrase "first impression is the last impression" then this is the place where you implement it. People coming in your office make their impression about you and your office within few minutes. It is not only important to make a good impression the moment they step in but to sustain it till they leave. The atmosphere of your office should be professional as well as comforting to the visitor. If you can strike that balance then you have done a great job.

The first that you require is a good reception area. The basic concept is to have your reception area right in-front of your main door, so that people coming in have no problems in spotting it. The receptionist should be facing people as they enter through the main door. The next important this is to have a nice and comfortable seating area. The receptionist might have to ask your guest or visitor to sit by the time she calls the concerned person.

Coming to the interior of the office, whether you have a simple look to your office or a creative one, you should maintain that continuity starting from the reception to the end. Many offices have a set theme for their interiors which effectively describes their business. Although you can have any theme for your office but it is always better to choose a theme that relates to your business. The color of your office walls should be according to the theme. One has to be very careful with colors as you would not want to over do it and spoil the overall ambience of the office.

Many theories have confirmed that people feel more active in a colorful environment and active people give good results. Your have couple of options when it come to the furniture. You can relate your furniture according to the theme of the office or to keep it simple just match it up with the color of the walls.

Not only these tips are helpful to setup an office but with a little bit of creativity you can give a facelift to your existing office.

Alhamdulillah, aku mcm x percaya! Idea yg aku usulkan pada kedua orang tua aku disambut baik oleh mereka. Kini kami semakin hampir untuk merealisasikan rancangan itu. Apa yer rancangan yg aku maksudkan tu? Nanti aku story slow²..


Tekanan kerja yg aku terima saban hari dipejabat membuatkan aku terpikir sejenak, tatkala bekerja shift malam aku termenung sejenak sambil mengenangkan jalan hidup yang akan dituju oleh kami sekeluarga. Lantas kepala otak nih dah mula terpikir untuk menjalankan perniagaan sendiri, bekerja dipejabat sendiri. Tapi, apa pengalaman yg aku ada? Apa yg boleh aku niagakan? Macam² bermain dikepala otak nih. Mana nak cari modal?

Akhirnya, aku tergerak untuk menjalankan perniagaan yang berkonsepkan perkhidmatan. Dan usul itu aku kemukakan pada ibu bapa aku, iyerlah..depa modal banyak dari aku. Aku lak, ada ke modal?? haha... Pada mulanya mereka hanya mendengar idea aku. Makan minggu juga untuk aku meyakinkan mereka yang perniagaan berkonsepkan perkhidmatan ini lebih menjurus kepada keuntungan jangka panjang. Akhirnya mereka setuju!!

2 minggu yang lepas, mereka telah menghadiri kursus bagi memulakan perniagaan tersebut disalah sebuah organisasi terkemuka di Malaysia. Aku x dapat pergi, disebabkan masih terikat dengan komitmen kerja. Iyelah, keje shift..so paham² lah. Kekadang tu sabtu dan ahad pun ada dipejabat.

Diam x diam, modal sudah dilaburkan oleh mereka. Lokasi bagi menjalankan perniagaan pun sudah dijumpai. Perjanjian sewa pejabat sudah ditandatangani. Kini hanya menantikan ianya bakal dihiasi dan beroperasi.

Kini aku sedang giat membuat kertas kerja bagi memulakan operasi pejabat. Apa yg patut dibeli, apa yg patut ada. Bagaimana susun atur pejabat. Huh..dulu x pernah nak pikir benda² mcm nih. Yang aku tau, pergi kerja dan balik kerja. X pernah terpikir pun yang satu hari nanti aku dan keluarga bakal mampu menggajikan pekerja. Insyaallah.

Apalak citer pasal gigi nih?xde benda lain ke nak story? hehe..korang baca dan pahamkan, then comment kat aku. haha

Ceritanya begini, alkisah disatu hari didalam bulan syawal setelah merasa akan nikmatnya kesedapan jamuan majlis raya di rumah kawan aku di Rawang, aku merasakan adanya gegaran yang agak kecil yang pastinya tidak bisa mengakibatkan tsunami malahan ombak kecil sekalipun. gegaran yang aku maksudkan itu telah berlaku didalam kawasan mulut aku sendiri. Hehe..actually rasa denyutan pada bahagian gusi / gigi geraham yang paling belakang.

Pergh, dia punya denyutan membuatkan aku rasa nak pulang meninggalkan majlis tu dengan secepat mungkin jer. sakit tu! Nak dijadikan cerita, malam tu aku ditugaskan untuk berkerja malam. Dan aku mula membuat perancangan untuk melawat klinik pergigian tanglin keesokan paginya. Malam tu nasib baik air-cond kat opis meragam, so xde la kesejukan. Sejuk ditambah dengan sakit gigi..pergh, x berani nak bayangkan.

Esoknya, sesampai di Klinik Pergigian Tanglin (berdekatan masjid negara & bukit aman), aku pun dipanggil masuk menemui doktor gigi. Doktor perempuan berbangsa Sikh itu menjemput aku masuk dan duduk di kerusi 'seram' itu. Setelah diperiksa dia mengatakan yang dia perlu mencabut gigi geraham bongsu yg ada didalam mulut aku. Itu adalah sebaik-baiknya katanya. Manakan tidak, menurut katanya gigi itu telah pecah dan tinggal separuh sahaja lagi. Padan la aku rasa sakit..aku pun berfikir dalam 2 minit sebelum membenarkan doktor mencabut gigi tersebut.

Diambilnya jarum untuk menyucuk ubat bius ke gusi, Masyaallah..besarnya jarum. Adeh, sakit jugalah rasanya bila kena sekali. Bila dah kebas, doktor itu menjalankan kerjanya. Seram la..dengar bunyi macam² dengan rasa dia tekan² kat gusi. Tapi mmg x rasa sakit pun...tau² di suruhnya aku berkumur, bila berkumur tu yg lagi seram tu..darah bukan main banyak keluar dari mulut aku. Dipendekkan cerita, hampir 40 minit doktor tu cuba nak keluarkan gigi tu. Itupun x semua dapat keluar, akar gigi masih didalam. Nak x nak, dia terpaksa suruh aku datang pada 10/12/2009 untuk mengeluarkan baki akar gigi tersebut dengan cara "surgical removal". Pergh seram siot bila tgk kad appointment tu tercatat mcm tu, dah terbayang dah yg dia akan toreh gusi aku nanti...lariiiiiiiii.

Selamat Hari Raya dan Maaf Zahir dan Batin buat semua pembaca blog aku nih, andaikata ada terkasar bahasa sepanjang aku menaip bait-bait kata disini harap jangan disimpan didalam hati.
Yes..akhirnya aku akan bercuti panjang, 18 Sept 2009 - 02 Okt 2009. Selamat bercuti!!

Hehe..hangat² tahi ayam rupanya. Blog aku yg lagi satu yang kununnya dikhaskan untuk si intan payung aku (siapa lagi kalo bukan si kedib pot pot nih) tu nampaknya tinggal mcm tu je lah. x daya nak update 2 blog. tu la..tamak sangat! haha. Xpe, ada story lebih skit akan aku update kat blog lagi satu tu. Insyaallah.

Herm, alhamdulillah..hari ni genap 6 bulan dah umur si Adieb. Dalam sedar dan tidak, anak aku tu dah makin membesar. Semakin hari semakin cerdik dah budak tu. Kalo 6 bulan yang dahulu, aku masih mampu mendukungnya dengan sebelah tangan sahaja, tapi sekarang andai kata aku cuba mengulanginya semula..pasti aku disergah oleh wife aku. Alah, kalo x kena sergah pun, aku pasti x termampu dek tangan aku yg sebelah itu memangku adieb seperti dulu. Manakan tidak, kini dia sudah menambah berat badannya lagi..8kilo!! kurang 2 kilo jer dari sekampit beras yang biasa aku beli kat pasaraya giant.

Paling aku suka dengan perkembangan adieb skrg ialah, dia dah pandai nak bergurau senda. Senang je nak buat dia ketawa. jenuhlah si mama dia nak ketawakan si adieb, x macam abah adieb ni..belum buat apa² dia dah ketawa dulu. Erk..muka aku ada macam pelawak sarkas ker? Hehe..lagi satu, dia sekarang dah mula menunjukkan minat terhadap barang permainan..hari tu, kami bertiga pergi ke KLCC dan masuklah sekejap kat toys department kat Isetan tu..perghh dia punya rambang mata dengan geramnya..habis semua mainan nak dicapainya. Nasib baik dah spare duit dekat² RM400 utk belanja raya si adieb hari tu, ada balance² tu..belikan dia 2 toys. yang dua tu pun dah dekat RM60. Xpe..janji dia happy sudah. Biar abah kuar duit lebih skit pun xpe..

en3 kali nih x dan nak upload gambar, pasalnya aku menaip di ofis kala korang semua tgh tido lena dimalam hari. insyaallah en3 yg akan datang..aku upload gambar laks. Till then, selamat tido dimalam hari dan jgn lupa niat puasa!!

Erk..jangan salah sangka, bukan aku yg beraya sakan kali nih tapi si Adieb. Kebetulan hari ini aku on off-day, selepas settle urusan renew insurance kereta wife aku..kami terus ke Suria KLCC untuk shopping raya.


Dan..org yg paling happy dapat keluar jalan² makan angin for sure lah si adieb. Aku rasa la kan, baju raya dia cukup banyak..kalah persiapan raya aku. Baju jangan cerita lah, berpasang-pasang..kasut baru lagi. Fuiyyooohhh..

tgk la betapa happy nya dia


Dah letih nak menaip, korang tgk ler sendiri. hehe..


antara baju raya si adieb


kasut raya adieb

Assalamualaikum buat semua,

Rasanya masih belum terlambat untuk saya mengucapkan Selamat Menyambut Bulan Ramadhan buat semua. Dalam diam, sudah 5 hari kita menunaikan ibadah puasa. Macam mana dengan puasa anda?

Ini merupakan Ramadhan yang pertama bagi aku setelah bergelar bapa, sedikit memberi kesan kepada diriku. Kesannya bukanlah apa sangat, cuma aku sedikit berkira didalam persiapan menyambut kedatangan Syawal yang akan datang. Memang..memang terlalu awal untuk membicarakan tentang Syawal. Cuma aku sedikit teruja kerana maklumlah, pertama kali hendak membelikan pakaian raya untuk si Adieb Farish. Hehe..

Apa² pun, sama-samalah kita mengerjakan ibadah berpuasa dengan sebaik-baiknya.

Terasa mcm lama pula aku x update blog nih, sesekali dapat peluang update akan aku gunakan peluang yang ada sebaik mungkin. Title entry kali ini agak sarcastic sikit bunyinya kan? Aku geram dan penat sebenarnya, baru sahaja pulang daripada ofis nih..kerja dari jam 2ptg hingga 11 malam.



gambar dirakam dari tkt 14 ofis aku

Petang semalam, iaitu pada 31/07/09 aku telah mengingatkan pada rakan sekerja supaya datang awal pada hari ini iaitu 1/08/09 bagi mengelakkan sebarang masalah yang mungkin timbul gara² perhimpunan HARAM anjuran GMI (alah..ditunjangi oleh parti pembangkang nih) yang mendesak supaya pihak kerajaan Malaysia memansuhkan terus I.S.A (internal security act).

situasi dihadapan ofis aku, OCBC Bank


Aku yang pada awalnya bercadang untuk memandu sendiri kereta ke tempat kerja, tetapi akhirnya mengubah fikiran disaat akhir dengan memilih untuk menggunakan LRT ke pejabat. Ternyata perubahan rancangan disaat akhir berjaya mengelakkan aku dari terperangkap akibat kesesakan jalanraya apabila pihak berkuasa membuat sekatan jalan secara besar-besaran di semua jalan utama menghala ke pusat bandar.


disebabkan koranglah, byk perniagaan terpaksa ditutup


Sesampai di LRT Masjid Jamek, kelihatan ribuan golongan manusia yang bangang dan bahlol ini berhimpun dihadapan Masjid dan juga stesen LRT sambil dipantau oleh pihak berkuasa.
Kelihatan ditangan masing² telah tersedia botol air mineral berisi garam yang dipercayai akan digunakan untuk diminum dan dicuci muka apabila terkena tear gas. Tak ketinggalan penutup hidung N95 (org skrg pakai utk cegah H1N1, tapi diaorg pakai sebab nak cover muka dari lensa kamera pihak media dan pihak berkuasa). Aku menyusun langkah dengan pantas, tidak mahu insiden 2007 berulang kembali bila mana aku nyaris terperangkap didalam ribuan manusia yang bertempiaran lari mengelakkan gas pemedih mata ketika perhimpunan BERSIH dahulu.



tear gas dilepaskan berhampiran DBKL


Kali ini aku terselamat!! 5 minit selepas aku berjaya menyusup kedalam ofis sendiri..aku memandang keluar dan melihat bagaimana orang ramai mula panik dan bertempiaran lari apabila pihak polis mula menembak gas pemedih mata dan memberkas orang bodoh yang berhimpun diluar sana. Ada juga yang cuba merempuh pintu kaca OCBC Bank..hehe, tau plak takut!! Paling membuatkan aku geram, kenapa diusung anak² kecil yang masih tidak mengerti apa² tentang perjuangan korang?? Ibu bapa jenis apa korang nih?



'lembu²' berhampiran Bank Rakyat


Pada aku senang sahaja, kenapa dan mengapa I.S.A diadakan adalah demi menjaga keamanan didalam negara. Pada puak² bangsat yang cuba memansuhkan I.S.A, lupakan lah niat anda..I.S.A adalah benteng terakhir didalam perlaksanaan undang² diMalaysia. Aku Sokong I.S.A dikekalkan..


terima kasih pada pihak berkuasa yang menjalankan tugas


p/s: aku mengaku, ada diantara sahabat handai dan saudara mara aku yang pro pembangkang, aku x mampu nak mengubah ideologi politik anda..sekiranya anda tergolong didalam kategori ini..aku cuma mapu berdoa akan satu hari nanti korang akan terbuka pintu hati untuk membandingkan mana intan dan mana kaca...

Hehe, senyum lebar aku tatkala menyaksikan perlawanan bolasepak yang melibatkan pasukan kesayangan aku dengan pasukan Pahang. 5-1 tu pada aku tidak membawa sebarang makna, sekadar melengkapkan jadual sahaja..tapi dengan aksi serang menyerang diantara kedua-dua pasukan membuatkan penonton seperti aku sedikit terhibur.

Banyak insiden² yang berlaku sepanjang perlawanan, kegagalan Safee Sali menjaringkan 2 gol pada ketika hanya berhadapan 1 sama 1 dengan penjaga gol Pahang harus diambil berat olehnya dan juga jurulatih K.Devan. Begitu juga dengan kegopohan si Nasril Nourdin, penjaga gol Selangor yang gagal menyempurnakan sepakan penalti pada minit ke-85 permainan.

Apa² pun, Amri Yahyah tetap akan dikenang sebagai pemain lagenda Selangor sebaris dengan Azman Adnan dan Rusdi Suparman. Tahniah Selangor.

sorry guys & girls, lama sangat dah x perah idea untuk blog nih. Bukannya dah malas sebenarnya, tapi sibuk. Serious..even masa off-day pun aku terpaksa ke pejabat juga untuk relief.

Haaa..apa sebab kena relief nih? semuanya gara2 H1N1 lagi..x abis2 kes selsema babi nih. memang menyusahkan!! Disebabkan department aku nih tergolong dalam critical business ops, which means kena jalan 24 hours selain daripada IT Dept yg juga tergolong dalam ops yg sama.

Dipendekkan cerita, sebahagian daripada staff dept aku have to relocate ke bangunan e2power di Cyberjaya. Maybe ramai yg x tau, yg e2power tu one of the subs yg ada dalam OCBC Group. To me, pergh..gila jauh Cyberjaya. At first, nama aku tersenarai antara org yg sepatutnya bertugas di Cyberjaya, last2 x jadi sebab diaorg perlukan org yg berpengalaman untuk standby di Menara OCBC Jalan Tun Perak.

Mmg ad-hoc, even Split Ops ni pun dibuat disebabkan pihak management memerlukan dept aku beroperasi seperti sediakala andai kata either Menara OCBC or Cyberjaya have to quarantined disebabkan peningkatan kes H1N1 di opis aku yg dikhabarkan telah meningkat ke kes ke-5 sebelum diaorg berpendapat split ops is the better idea.

Penat!! everyday have to work 12 hours..even worst, 2 or 3 of my office mate kena keje direct 10 hari sebelum dapat sehari off-day. But, ada satu berita gembira yg aku terima last few days, split ops akan ditamatkan pada hari Jumaat 17/07/09.

p/s: best la sapa yg kena keje cyberjaya, diaorg dapat inconvenience allowance RM100 perday..itu x termasuk OT dan shift allowance tu..betul2 raya sakan korang tahun nih!! enjoy this funny video..haha





pergh..kecik² lagi anak² kepada vokalis Dewa iaitu Ahmad Dhani dah pandai main musik...

Dah hampir 2 minggu aku dan wife bergilir-gilir menggunakan broadband mudah alih daripada celcom nih, so far x pernah menghampakan. Baik daripada speed ataupun stability. Entahlah, maybe sebab area rumah aku support sampai HSDPA yang membuatkan aku dan isteri x pernah merungut tentang keupayaan celcom broadband ni.


Tadi saja gatal tangan pegi buat speedtest (www.speedtest.net), ok lah speed dia walaupun x capai maksimum 3.6mbps seperti yang dikatakan. Lagipun, aku pun tau yang pakej yang aku amik nih speed dia 'up to' 3.6mbps so x semestinya aku akan dapat speed selaju itu. Mmg faham akan istilah 'best effort basis' sejak aku kerja sebagai CSO Streamyx dulu.


xdelah laju mana, tapi still laju dari pakej RM66 streamyx


Sebut pasal streamyx, teringat dulu aku amik pakej RM66 sebulan, speed yang ditawarkan cuma 512kbps. Sekarang nih aku guna celcom broadband, aku dah jimat RM16 dah, celcom broadband nih aku amik pakej government RM50 sebulan dan speed yang ditawarkan adalah sehingga 3.6mbps. Jauh beza kan?? Pada geng² yang kat luar sana yang still tercari-cari akan perkhidmatan broadband yang sesuai, aku nasihatkan usah dengar cakap orang dulu (termasuklah aku..hehe), sebaiknya buatlah survey sendiri mengenai coverage dan keupayaan broadband di area rumah or ofis memasing. Akhir kata, renung²kan dan selamat beramal..


:: updated - 02/07/09 ::

Speedtest terbaru pada hari ini;


:: updated - 09/07/09 ::

Speedtest terbaru pada hari ini;



Menakutkan! Dari hari ke hari kes penularan virus H1N1 di negara kita semakin meningkat. Lebih membimbangkan sudahpun bermulanya gelombang penularan diperingkat tempatan. Jika sebelum ini, angka kes H1N1 ini lebih terarah pada kes² yang diimport, tapi kini ia mula merebak didalam negara. Tapi, keadaan masih lagi terkawal..usah panik dulu.


member opis..azman


Di ofis aku, sudah terdapat satu kes positif H1N1. Ianya adalah kes import, bila mana ada salah seorang staff di level 18 (aku keje level 14) baru pulang daripada USA dan didapati positif H1N1. Apa yang membimbangkan, staff ini telah melaporkan diri unutk bertugas sejurus pulang dari USA. Daripada apa yang aku dengar, keseluruhan level 18 terpaksa dikuarantin dan diberikan cuti khas selama seminggu daripada bekerja. So, dia orang kena duduk rumah dan monitor tahap kesihatan masing² sebelum dibenarkan bertugas kembali.


ini lah dia 'open pod air filter' yg dikatakan tu..hehe


Disebabkan yang sorang ni lah yang menyebakan bank tempat aku bekerja nih mengambil langkah² pencegahan yang wajar dipuji. Kiranya dia org ada inisiatif untuk memastikan tiadanya penularan virus H1n1 ni pada staff² yang lain. Insyallah!! Antara langkah² yang dia org perkenalkan ialah, staff dinasihatkan supaya tidak datang ke pejabat andai kata demam or selsema (itu pasal ramai yg amik kesempatan untuk MC even on Saturday or Sunday), setiap staff dibekalkan dengan Electronic Thermometer bagi merekod suhu badan masing² pada setiap pagi dan direkodkan dalam buku kesihatan yang ada kat pejabat (perghhh...) dan dibekalkan dengan 'open pod air filter' bagi tujuan pernafasan yang lebih selamat.


mana aci, dia org siap pakai sampai cover mata..


Dan x ketinggalan, pada hari sabtu lepas kebetulan aku kerja shift malam dan kat opis nih depa dah lantik kontraktor untuk membuat 'treatment' didalam pejabat. Mereka telah menyembur bahan kimia diruang pejabat bagi tujuan keselamatan dan kesihatan staff² yang lain termasuklah aku.

Just wanna share with u guys that i already updated the blog at www.daddyadieb.blogspot.com.
So u guys can check it out. The blog is 100% dedicated to my son, Muhamad Adieb Farish. See u guys there, cheerios.

Dapat berita yang mengatakan Raja Pop Dunia iaitu Michael Jackson telah pun meninggal dunia. Cukup popular pada tahun 80'an & 90'an. Kan ke aku nih 80's Baby...hehe. So sedikit sebanyak muziknya bagaikan dah sebati dengan diri aku. Nak kata minat sangat² x juga..gitu² jer.

Layankan video yang aku rasa paling rileks pernah dihasilkan untuk muzik MJ.



Earth Song - Lagu untuk alam...

Jika sebelum ini ramai pembaca dan juga aku sendiri mengeluh kerana aku jarang mengupdate blog nih, kini pastinya korang akan mengeluh disebabkan x larat nak membaca blog aku nih.
Ini kerana, aku dah pun dapat device Celcom Broadband dari officer Celcom.





Jauh beb nak dapatkan device nih, sampai kat Bertam aku pegi mengambiknya. Serious x tipu...
Baru lebih kurang 3 hari menggunakan Celcom Broadband, so far mmg puas hati since rumah aku dan rumah parents aku ada coverage HSDPA.



Aku amik pakej RM5o sebulan, haaa...ini special punya nih. Dengan yuran akses sebanyak itu, aku dapat speed up to 3.6mbps berserta dengan USB stick secara percuma. Erm, nampak gaya, dah bleh update la blog pasal si adieb lepas nih..

Sebenarnya dah malas nak citer dah, tapi org dok tanya. Orang dok heboh. Aku mcm biasa jer, dah anggap xde apa² dah. Tapi, ada juga sikit sebanyak nak kongsikan bersama luahan hati nih sebelum aku tutup buku pasal si malaun tu.

Apa perbezaan yg korang dapat berikan diantara 'Pemasaran' dan 'Perniagaan'? apa yg korang paham? Buat makluman korang, aku x jual pun absorber cap ayam tu, aku pasarkan sahaja. Dalam erti kata lainnya, orang lain keluar modal, keluar idea, keluar produk..dan aku sebagai ejen untuk memasarkan produk itu sahaja.

Kenapa sampai perlu penerangan semacam ini? Cenggini kisahnya, kisahnya si malaun tu sebenarnya 'malu' dan 'bengang' sebab ditertawakan oleh kengkawan yg seangkatan dengannya berkenaan dengan 'kerosakan' absorber dia tu. Itu pasal la dia melenting x tentu pasal. hehe..terkejut gak aku, dalam heboh sana heboh sini, ada juga perasaan malu pada dia. Malu² kitty la tu..kakaka.

Mcm ni lah pembaca semua; aku sebenarnya telah menerima Private Mesagge ala² surat berantai dari si malaun tu. Antara lain yang diperkatakan olehnya adalah; dikatakan aku nih x reti meniaga kerana hanya mengambil untung RM10 sahaja! Memang betul, aku x reti meniaga, tapi aku dalam senario nih bukannya meniaga pun aku cuma memasarkan sahaja. Dan sebab aku ambil RM10 itu pun adalah disebabkan aku memikirkan aku tidak mementingkan kuantiti tetapi kualiti. Sebab apa? Aku pada dasarnya hanya nak berkongsi dengan members berkenaan produk absober tu, bukannya hendak mengaut keuntungan dalam sekelip mata. Sekiranya aku mata duitan, aku dah mark-up harga sampai rm100. Serious beb. RM10 itupun aku ambil sebagai tambang atau kos duit minyak aku dari Batu Caves ke Kepong, dan seterusnya ke Petronas Taman Bel Mas Johan yang terletak di Rawang bagi menyembahkan absorber kepada 'King Malaun'. Itu sahaja..tiada agenda tersembunyi.

Aku berpendapat, sekiranya aku mempunyai kelebihan didalam satu perkara, adalah lebih baik jika aku kongsikan bersama dengan rakan-rakan mahupun orang yg ada disekeliling aku.

Akhir kata, renung²kan dan selamat beramal.

p/s: Diam aku bukan diam mengalah, diam aku diam bermaruah.

hehe..ada org dah panas punggung, semacam x kena je rasanya..semuanya gara² en3 aku yg kat bawah. aku nyer pandangan satu jer, kalo ko x salah..ko xkan melatah!! hahaha..dah terkena batang hidung dia balik. berikut adalah Private Mesage yg aku terima daripada si 'lahanat tanpa nama'...

[quote="lahanat"]xperlu la nak kutuk2 aku lahanat ke, bengong ke.. pahtu nape delete post aku, malu ke aku tunjuk pic absober yg "mahal" tu, tau la dah kaye jual absober tu.. kalu nak jadi tokey, jgn la tido disiang hari.. pickup call wlaupun tido @ busy... customer is king, customer is right.. ni kang copy letak la dlm blog ye... aku tau, jln bandar rate tu yg than 2 3 thn.. jln kpg mane la same ngan bandar... moral of the story .. soh GAB tu record no gerenti card.. sbb tuka lgsung xde yg rekod.. just tuka gitu2 bodoh je.. kedai sparepart pun ade rekod bos...[/quote]

Apa pandangan anda?? dia kata dia king...yg aku tau, Singhh Is King (si org tua DAP tu)..kakakaka

Sikit² cap ayam, x pasal² ayam dapat nama. Hehe. Ceritanye begini, since aku dan adik aku si Remi tu agak rapat dengan taukeh salah satu jenama Absorber yg terkemuka di Malaysia maka taukeh tersebut mempercayai kami untuk memasarkan barangan keluaran syarikatnya.

Dipendekkan cerita, aku mengiklankan akan jenama absorber tersebut didalam forum kenarianz.com.my. Ternyata pengiklanan aku itu berjaya mendapat maklum balas daripada members yg ada didalam kelab tersebut. Ada yg sekadar bertanya, ada juga yg membelinya dan ada juga yg suka banyak tanya sebelum akhirnya turut membeli absorber ini.

Kisah kegeraman aku bermula apabila aku menerima satu SMS daripada salah seorang pembeli aku, katanya absorber dia bermasalah; leaking dan ada bunyi-bunyian. Aku reply SMS dia balik dengan nada yg agak sopan walaupun aku tau SMS yg aku terima daripada pembeli aku itu agak kurang sopan. Aku menjawap,"Leaking? Warranty ada lagi kan? Xyah takut bleh claim warranty - 1 to 1 replacement!". So, aku mengofferkan diri aku pada mamat nih untuk membawa dia ke tempat pengedar absorber tersebut yg terletak di Kepong. Dia reply SMS aku, gaya sms dia pun agak angkuh"X sempat nak kuar opis, xde cuti". Which means, dari SMS itu aku tau yg dia xde masa. Semua org xde masa bro.. xpe, aku rileks lagi. Then aku sms kat dia balik, "once ko free just bagi tau aku, kita set time terus pegi kedai absorber tu".

Tup²..selang 2 3 hari, mamat nih sms aku balik, kali nih aku mmg dah sakit hati dengan mamat ni dah..ayat dia buat aku geram tul. "Salam bro, mcm mana absorber ni, takkan nak lepas tangan plak..mintak tolong tukarkan x boleh ke?" Pergh..haram jadah. Aku tau, barang ko problem. Kan aku dah sms siang² bagi tau kat ko yg kalo ko ada masa, kita set time terus gi ke Kepong, tapi lahanat nih pi hantar sms mcm nih kat aku. Dah la aku bagi special price kat ko, ko ingat ko bleh dapat ke harga mcm tu kat luar sana?? Kebetulan masa tu aku tgh drive nak ke pejabat, hari tu pula aku keje shift malam. So aku reply, kali nih agak kasar skit aku reply,"aku tgh drive nak ke opis, once dah sampai opis aku call ko".

Sesampai di opis, aku call mamat nih..haram x angkat. So aku beranggapan yg dia x interested dgn offer aku. so aku x call lah dia lagi lepas tu. Keesokan paginya, aku balik keje jam 8 pagi..menonong aku drive kenari hitam aku itu pulang ke rumah. Time tu dah nampak katil jer, mengantuk beb keje malam nih. So sampai rumah, aku tido...bila terjaga tgk² ada misscall dari lahanat nih. Smlm aku dah janji nak call ko, tapi ko xnak jawap apasal? Pehtu aku dah bg tau, aku keje shift mlm so ko guna la kepala otak ko yg kecik tu untuk berpikir yg once aku balik dr keje semestinya aku akan tido dulu...Ayamas!!

Tau²..mamat tu dah pegi sendiri ke kedai absorber tu kat Kepong. Eh tau plak ko cari kedai tu, hari tu kata x tau. Nih lagi satu menipu!! Pehtu bleh plak dia sound adik aku remi tu, kata dia harapkan jenama absorber je yg werld tapi quality mcm aiskrim, bila rosak jer tukar. WTF!!! ko expect apekebanda?? ko ada waranty, off course la company akan replace yg rosak dengan yg baru..ko nih otak dah x center la aku ingat. Pehtu siap offer kat adik aku yg dia nak jual replacement absorber tu balik RM250. Pegi la jual...ada aku kisah.

Moral of the story, sebelum ko nak mengata orang, ko cermin dulu diri sendiri. Aku sekeluarga pun guna jenama absorber yg sama..takde plak masalah macam ko. kedua-dua kenari aku dan isteri menggunakan absorber yg sama macam lahanat tu, so far mmg xde problem. Perdana V6 abah aku juga guna jenama absorber yg sama buat tahun 3 dah..so far ok lagi, xde pun apa²..dan yg baru² nih, adik aku guna Adjustable Absorber dari jenama tu pun, xde plak masalah..aku rasa masalah lahanat nih sebenarnya dari sikap pemanduan dia lah..wei, kalo ko dah melenjan kereta ko..pakai absorber bas rapidKL pun bleh lingkup gak. Bengok!!

Salam guys & girls,

Sorry, lately agak bz (bz dengan keje, bz dengan adieb) dan disebabkan itu juga aku gagal mengemaskini blog ini sebaik mungkin. Buat rakan² yg terus melayari blog ini, aku ucapkan jutaan terima kasih.

By the way, aku baru buat satu blog terbaru khas untuk anak kesayangan aku (www.daddyadieb.blogspot.com), tetapi...hehe, xde bahan baru nak diupdate. Actually bukan xde bahan cuma aku kekurangan access untuk berposting didalam blog disebabkan internet kat opis nih limited access. Once wife aku dah dapatkan Celcom Broadband, baru aku bleh update kedua-dua blog setiap hari...

Keep in touch.



Hehe..layan jer.

Aku dah plan, hopefully menjadi. Raya tahun ini bakal beraya bersama dengan wife serta disertai dengan si Adieb. Aku dah plan utk bercuti Raya daripada 18hb September sehingga 1hb Oktober.

Perghhh..2 minggu tu. Buat korang yg tak tau apa itu Block Leaves meh aku terangkan serba sedikit. Semua bank perdagangan yang ada kat Malaysia (actually kat S'pore pun sama) nih mewajibkan staff mereka untuk bercuti selama lebih kurang 7 hari tidak termasuk off day. Sepanjang tempoh block leaves juga, aku bakal ditegah daripada memasuki premis pejabat ataupun mengakses sebarang bentuk sistem hatta e-mail sekali pun. Strict x strict la bila keje bank...

Lantak la, yg penting..aku puashati kalo dapat cuti panjang gitu..hahaha.




Sekejap je rasanya masa berlalu, diam x diam dah hampir sebulan aku bergelar seorang bapa. Erm, sebenarnya aku masih lagi buntu..buntu mencari satu nama panggilan yang sesuai untuk diri aku sendiri apabila disapa oleh Adieb kelak.



Ayah? Abah? Papa? or Daddy? Kalo la 'daddy' yg jadi pilihan, mau aku asyik layan lagu Boney M - Daddy Cool. Hahahaha..ok fullstop akan kisah aku, beralih pada Adieb lak.



Pada 14 Mac yang lepas, selesai sahaja rawatan susulan wife aku di Hospital Tawakal, kami bergegas pulang kerumah sebelum bersiap-siap utk pulang ke Kodiang. Sedia menanti dirumah adalah kedua ibubapa aku yang datang melawat cucu ke-3 mereka itu sebelum cucunya pulang ke kampung. Hehe, kiranya depa nak melepaskan rindu la tu..



Petang tu kami sampai di Kodiang lebih kurang jam 7 malam, elok2 sebelum azan Maghrib diperdengarkan dari masjid berdekatan. Sesampai dikampung, tuuuu diaaa...keenam-enam sepupu Adieb telah sedia menanti kehadirannya dengan senyuman yg x pernah lekang dari wajah mereka.



Dibawah ini aku sertakan sebahagian wajah-wajah ceria si Adieb Farish buat tatapan korang semua.



















Hehe..semenjak dah jadi bapa nih, sana sini org dok congrat kat aku. Terima Kasih yer..terima kasih juga untuk hamper, kad dan sms yg korang bagi. Appreciate it so much.
Ramai juga la yang bertanya mengenai kesihatan Adieb dan juga wife aku, apa yg bleh aku bgtau kat sini ialah Alhamdulillah mereka berdua dalam keadaan yang sihat.



Apa dia? Kongsi pengalaman setelah menjadi bapa? Hehe..insyallah akan aku kongsikan bersama korang semua didalam en3 kali ini. Kepada mereka-mereka yg terlalu mengharapkan gambar-gambar terbaru si Adieb, korang xkan dapat didalam en3 kali ini, insyallah akan di update dari masa ke semasa. Bukannya kedekut, tapi tau je la..blogspot kat opis aku dah kena banned so aku x leh nak update gambar..ini pun sebab curi-curi guna 3rd party website – swiftproxy.net. Kalo x caya cuba tanya si Sue-Arif..hehe



Pada 6hb tu, sebetulnya aku dan wife sekadar pergi ke Hosp. Tawakal bagi mendapatkan pemeriksaan bulanan jer tapi since Doktor beritahu yg ‘jalan’ dah terbuka sehingga 5cm maka wife aku kena tahan dan terus dibawa ke Labour Room. Aku?? Dalam pada tu dah x keruan dah, tapi sempat mengawal kemachoan dan terus memaklumkan ke rakan sepejabat yg aku terpaksa amik Emergency Leave. Padahal, jantung kat dalam nih dah berdegup kencang sekencang larian deras si Watson Nyambek. Haha..tapi aku control juga, xkan nak tunjuk depan wife aku..karang x pasal-pasal dia pun x confident nak bersalin.



Semasa proses melahirkan si Adieb Farish nih, aku terus setia disisi wife aku, memberikan kata-kata semangat agar segalanya berjalan lancer. Pada mulanya aku khuatir juga andaikata aku lemah semangat dan mungkin pitam apabila melihat proses bersalin didepan mata. Tapi itu bukan penghalang, aku pun heran, aku tenang dan berjaya mengawal perasaan takut sepanjang proses Adieb dilahirkan. Pada yg mungkin baru berkahwin, aku nasihatkan apabila tiba masa pasangan anda ingin melahirkan bayi..pastikan anda berada disisi dan tak putus-putus berikan dorongan..Kekuatan yang ada pada aku pada hari tu hanyalah pada satu ungkapan iaitu,”Money Can’t Buy This Moment”.



Selesai proses kelahiran, aku keluar dari Labour Room..menuju ke bilik air bagi mencuci muka. Sedar x sedar, aku menangis. Perasaan bercampur baur..gembira, bersyukur, bangga semuanya ada. Dalam pada itu, aku terkenang juga kat kedua ibubapa aku. Aku pasti, mereka juga melalui saat dan debaran yang sama seperti aku rasa sebentar tadi tatkala melahirkan aku didunia..sayu juga aku pada masa tu.



Kemudian aku keluar, terus memeriksa keadaan wife. Setelah berhempas pulas, ada tanda-tanda keletihan yang terpancar dimukanya. Aku tinggalkan wife aku sebentar yang pada ketika itu masih ditemani oleh doctor. Aku mula membuat panggilan telefon ke kedua ibubapa aku dan kedua ibubapa mertuaku. Disampaikan berita tentang kelahiran Adieb. Kedua ibubapa aku sememangnya telah berada diperkarangan Hosp. Tawakal, apabila mendengar sahaja akan kelahiran si Adieb bergegas mereka naik ke tingkat satu dimana Labour Room ditempatkan.



Salam dan kucupan tahniah aku terima daripada mereka berdua, mengalir lagi air mata waktu tu. Dah 2 kali dah! Hehe..Setelah akak Misi membersihkan si Adieb, dia menyerahkan Adieb kepada aku untuk diazankan. Sampai sahaja Adieb ditanganku, terus aku memberikan salam sambil matanya melihat tepat ke muka aku. Aku masuk satu bilik sambil menghadap kiblat yang satu, dikumandangkan azan ke telinga kanannya. Pada waktu itu, sekali lagi air mata aku mengalir. Manakan tidak, itu merupakan detik yang bersejarah dalam hidup aku. Jika ada duit berjuta sekalipun, tidak mungkin aku mampu membeli saat-saat terindah seperti itu. Setelah selesai mengazan, aku sempat mengungkapkan kata-kata pada Adieb..mudah-mudahan dia akan menjadi seorang anak yang soleh.



Kemudian aku membawa Adieb kepada kedua ibubapa dan adik aku si Izi tu, mereka turut memberikan salam sambil diperhatikan oleh Adieb. Selesai sessi ‘perkenalan’ yang serba ringkas itu, aku menyerahkan semula Adieb pada akak Misi untuk diletakkan dibawah ‘heater’ kerana jelas si Adieb kesejukan. Oh ya..wife aku x jumpa pun si Adieb selepas itu sehinggalah pada keesokan paginya.



Aduh..letihnya menaip, nanti aku sambung lagi boleh??



p/s: amacam Faeiz? Teruja x bila membaca Part 1 en3 nih…hehe.




-Zul-



This is my "Little Boss"..cute x?

Nama : Muhamad Adieb Farish

Lahir Di : Hospital Tawakal KL

Tarikh Lahir : 06/03/2009

Waktu Lahir : 1906 Hrs


Ini lah serba sedikit tentang baby boy aku, next time aku akan amik gambar bebanyak dan cerita bebanyak..hehe.

"Dup dap dup dap"..ada masa dia bertukar kepada "Dag Dig Dug" didalam dada. Lebih kurang begitulah degupan jantung aku dan isteri dikala ini. Manakan tidak, dijadualkan ketibaan Little Boss didalam rumah kami berdua buat pertama kali selepas hampir 2 tahun bergelar suami isteri.



Kehadiran Little Boss sememangnya telah terlalu lama dinantikan, sehinggakan satu bilik dirumah sewa kami itu dipenuhi dengan kelengkapan boss. Semua siap dah. Dari Katil, Tilam bantal, Pakaian, Botol Susu..erm pendek kata semua serba lengkaplah.



Buat Madam Boss plak, aku dah belikan dia set Penjagaan Kesihatan Selepas Bersalin Amway (kasi promo sikit..ada sapa² nak order dari aku?) yang telah pun tersimpan rapi sejak sebulan yang lalu. Mintak² la Madam Boss nih rajin nak ngikut aturan ubat² tu yer..pantang jgn x pantang.



Dan, aku selaku Big Boss..hurmm apa ye persediaan aku yer?? Xde apa pun, cuma skrg nih tgh giat menawarkan diri untuk buat OT dan Relief sebagai persediaan untuk menjaga makan minum dan pakai Madam Boss dan Little Boss sentiasa teratur. Mudah-mudahan semuanya selamat..

Nampak jer tajuk en3 kat atas tu, aku rasa korang semua tau aku merujuk kepada siapa kan?



2 Beranak nih memang dari dulu suka menimbulkan kekecohan di Parlimen. Dan insiden yang terbaru adalah berkenaan dengan isu tuduhan terhadap Pemuda Umno yang dikatakan menjadi dalang isu 2 butir peluru yang dihantar kepada Karpal 'Singh is Kinng' nih.



Read my lips, "Karpal & Gobind - You're Sucks"

Geram dan adakalanya sedih apabila terbaca akan satu artikel didalam salah satu forum yang secara majoritinya dikuasai oleh satu bangsa nih. X sure sama ada topic tersebut masih dapat diakses ataupun tidak, kerana pada pendapat aku..ianya menyentuh sensitiviti aku sebagai anak Malaysia.



Didalam forum tersebut, forumers seolah-olah bebas berkata apa sahaja tentang isu politik dan agama tanpa mengira sensitiviti orang lain. Mana perginya moderator? Apakah tugas moderator sebenarnya?? Sudahlah isu mempersendakan agama Islam ni daripada dulu lagi x berpenghujung.



Yang si Melayu pula, asal dicucuk dengan isu panas ini barulah mula nak bersatu dan start nak melenting. Memang patut pun kita melenting bila isu agama dipermainkan begitu juga dengan aku, sudah pastinya marah sama. Ini tidak, melayu dengan melayu nak bergaduh..nak berdemo..berbaring atas jalan sambil pegang bendera dsb..aduiii.



Mesej aku jelas, pada bangsa yang satu nih aku nak ungkapkan satu perkara, “You’re what you eat!!!” P*G….



p/s: rujuk isu posting ‘Stormfury’ didalam forum bidang computing yang popular..alah yg sama je bunyinya dengan sebuah bangunan yang ada kat area Bukit Bintang tu!!

Aku x pasti, samada aku pernah dengar akan pribahasa seperti tajuk en3 aku kali ini. Tapi itulah antara ungkapan yang dapat kita dengar apabila korang dengar audio clip dibawah.



Berikut merupakan audio clip perbualan telefon diantara seorang pelanggan Celcom dengan CSR (Customer Service Reps) Celcom. Jangan tanya cemana aku bleh dapat klip nih, tapi apa yang aku kesalkan sekarang ialah..Malaysia sekarang seperti sudah hendak menjadi seperti Singapura.



Kebiasaannya, panggilan biadap seperti didalam klip ini biasa dituturkan oleh warga Singapura. Namun apa nak dikisahkan, kerana inilah salah satu budaya yang bakal berlaku didalam Malaysia andai kata agenda 'Malaysian Malaysia' dijadikan kiblat.



KIta orang Malaysia, mana perginya Budi Bahasa dan Budi Bicara ketika bercakap dengan orang?? Renung-renungkan dan selamat beramal.





p/s: oh ya..pada minit ke 40 kalo x silap, kita bleh dengar..pemanggil mengatakan dia mendapat ajaran dari Lebai-lebai PAS. hehe..teruknya!!



Do you hear me,
I'm talking to you
Across the water across the deep blue ocean
Under the open sky, oh my, baby I'm trying
Boy I hear you in my dreams
I feel your whisper across the sea
I keep you with me in my heart
You make it easier when life gets hard

I'm lucky I'm in love with my best friend
Lucky to have been where I have been
Lucky to be coming home again
Ooohh ooooh oooh oooh ooh ooh ooh ooh

They don't know how long it takes
Waiting for a love like this
Every time we say goodbye
I wish we had one more kiss
I'll wait for you I promise you, I will

I'm lucky I'm in love with my best friend
Lucky to have been where I have been
Lucky to be coming home again
Lucky we're in love in every way
Lucky to have stayed where we have stayed
Lucky to be coming home someday

And so I'm sailing through the sea
To an island where we'll meet
You'll hear the music fill the air
I'll put a flower in your hair
Though the breezes through trees
Move so pretty you're all I see
As the world keeps spinning round
You hold me right here right now

I'm lucky I'm in love with my best friend
Lucky to have been where I have been
Lucky to be coming home again
I'm lucky we're in love in every way
Lucky to have stayed where we have stayed
Lucky to be coming home someday

Alhamdulillah, kini aku boleh menarik nafas lega apabila Pilihanraya dalaman Kelab Kenarianz telah pun selesai. Walaupun tidak terpilih untuk mengepalai Kenarianz, sedikit pun aku tidak terkilan. Bahkan aku kini terasa seperti burung yang terbang bebas..ahh seronok bukan kepalang.



Jangan tersalah anggap, aku still Kenarianz Member mana mungkin aku bisa melupakan Kenarianz sebegitu sahaja. Maksud aku tentang Bebas adalah, kini aku merasa lega apabila tiada lagi tekanan ketika memangku jawatan tertinggi didalam kelab itu. Pada zahirnya ia sememangnya nampak glamour, tapi orang tidak tahu apa yg tersirat.



Aku juga telah berjanji untuk terus bersama-sama Kenarianz baik didalam forum mahupun apa jua aktiviti yg bakal dianjurkan oleh barisan committee baru, itu pun jika kena pada masanya..maklumlah ‘shifter’ macam aku nih susah sikit nak bagi komitmen 100% macam dulu-dulu.



X ketinggalan, aku ingin mengucapkan tahniah dan selamat maju jaya buat semua committee baru terutamanya kepada sahabat baik aku, totttis yg telah diberi mandate untuk menjadi Presiden Kenarianz. Aku juga ingin mengucapkan terima kasih kepadanya dan barisan committee baru kerana mengizinkan aku untuk mengundurkan diri daripada barisan committee Kenarianz. Pada aku, itu adalah satu penghormatan yang tak ternilai sepanjang aku menjadi Presiden. Apa org kata, biarlah aku berundur secara bermaruah dan pada ketika Kenarianz telah berada dipuncak.



Insyaallah, sekiranya masa mengizinkan..aku akan kembali menyertai korang semua.



p/s: Wei, lepas nih aku aka nada geng..aku sedang berusaha untuk menempatkan Pyan didalam office aku. Haha…

Debaran yg cemana tu yer? Hehe..apa yg pasti bukannya debaran tentang pemilihan tampuk kuasa didalam Kenarianz, sebaliknya debaran untuk aku bergelar bapa semakin memuncak.



Semalam, aku sempat menemani isteri ke Hospital Tawakal bagi pemeriksaan bulanannya. Disebabkan aku bekerja (10pg – 9mlm)semalam, maka aku telahpun meminta kebenaran untuk mengambil 2 jam waktu lunch (alih2 kena ganti balik extra sejam) dari jam 3 petang hingga jam 5 petang.



Alhamdulillah, menurut kata Dr. kandungan isteri aku kelihatan cukup sifat dan berada dalam keadaan yang baik. Menurutnya lagi, kandungan yang telah pun masuk minggu yang ke-32 itu telah mencapai berat 1.9kg.



Semalam juga, kami telah memilih untuk melakukan scan secara 4D (mahal juga, RM220 per session) dimana imej muka baby tu dapat dilihat melalui skrin. Canggih sungguh zaman sekarang.



Aku sangkakan dapat melihat akan muka baby tu sejelas-jelasnya, namun sedikit hampa apabila ‘dia’ seakan-akan tahu niat kami apabila dia telah meletakkan tangan dimukanya, ceh main tutup-tutup muka lak. Dapat tengok sipi-sipi je. Hehe…maybe dia nak suruh aku dgn wife tgk muka dia semasa dia lahir je nanti.



Erm, sabar je lah!! Anyway, segala persiapan dan kelengkapan baby telahpun siap hampir 90%. Cuma menanti detik dan saat sahaja untuk aku bergelar ayah (aku jangkakan awal Mac wife aku bersalin). Eh..lupa nak bagi tau, nama ‘baby’ nih pun dah ada..kalo nak tau, tunggu aku umumkan nanti.

Hehe..pemilihan apa tu? Diam x diam dah hampir 6 tahun aku mengabdikan diri aku padanya. Sekejap je rasanya masa berjalan, dalam tempoh 6 tahun itu juga pelbagai ujian dan cabaran telah aku tempuhi. Sepanjang tempoh itu aku bergelar Presiden Kelab Kenarianz.



Menyingkap kembali kisah suka duka semasa diawal penubuhan kelab, bisa berdiri bulu roma aku. Secara jujurnya aku mengakui bahawa aku amat menghargai akan pengorbanan rakan-rakan seperjuangan (totttis, DinGXAero, Gadgetfreq, pikamerah, mezzy, jay_std) dan pada aku mereka-mereka inilah yang layak digelar ‘true hero’ didalam Kenarianz.



Betul, mmg ada segelintir daripada nama-nama tersebut yang sudah tidak bergiat aktif didalam Kenarianz, dan aku adalah salah seorang daripadanya. Dahulu aku kerap menyindir akan mereka yang kurang aktif didalam aktiviti kelab, tetapi kini aku pula yang disindir. Hehe..balasan la tu kot. Tapi aku x kisah, itu hak mereka dan bukannya mereka-mereka ini yang membayar gaji aku sepanjang aku berkhidmat selaku Presiden.



Mengabdikan diri dan masa pada Kenarianz adalah sesuatu yang diluar jangkaan. Komitmen yang ditunjukkan sepanjang aku bergiat aktif didalam Kenarianz telah berbayar apabila kini Kenarianz telah dikenali seluruh warga Malaysia khususnya pemilik ataupun pemandu kenderaan Kenari.



Menyesal? Sama sekali aku tidak akan menyesal andai kata aku tidak terpilih untuk menjadi Presiden bagi musim 2009-2011 ini. Pada pendapat aku, biarlah pemimpin datang dan pergi asalkan Kelab trus disegani. Benar kata-kata seorang orang kuat didalam ACFK semasa diawal penubuhan Kenarianz dahulu, “Semasa masih kecil senang nak dibela, bila dah besar susah nak dibela”.



Kepada warga Kenarianz yang mungkin terpandang akan en3 ini, aku ingin mengambil kesempatan diatas kapasiti seorang Presiden yang sah sehingga ke hari ini, mengucapkan ribuan terima kasih diatas segala sokongan dan penghormatan yang telah dibuat keatas aku dan kelab. Sesungguhnya aku tidak mampu memberikan apa-apa balasan kepada anda semua diatas kebaikan yang telah diberikan. Terima Kasih.

Sebenarnya sudah lama aku nak mencoret serba sedikit kisah ini pada en3 aku yang lepas-lepas. Berkisar tentang kisah bakal baby aku dan kepercayaan kita sebagai umat Islam kepada Yang Maha Esa.



Bulan Mac 2009, aku dan isteri bakal menimang cahaya mata kami. Mudah-mudahan segalanya akan berjalan dengan lancar dan selamat hendaknya. Pada aku, ianya adalah satu hadiah yang x ternilai pada bulan ulangtahun perkahwinan kami yang akan memasuki tahun kedua pada Mac ini.



Sepanjang 2 tahun, terlalu banyak kisah suka dan duka berlaku. Sememangnya lumrah dunia, daripadaNya kita datang dan kepadaNya juga kita bakal kembali. Kehilangan beberapa insane tersayang didalam hidup aku dan isteri sedikit sebanyak mematangkan kami. Kami juga kerap diuji dengan ujian daripadaNya, dan kepadaNya jugalah kami memohon kekuatan dan ketabahan unutk meneruskan hari-hari yang bakal dilalui.



Setelah dikecewakan 2 kali sebelum ini apabila kandungan isteriku tidak menjadi (keguguran), namun ianya hanyalah seketika apabila isteriku disahkan hamil pertengahan tahun lepas. Alhamdulillah. KepadaNya aku panjatkan kesyukuran. Sebelum disahkan hamil, banyak perkara aku dan isteri lalui bersama. Pertama sekali, aku tidak pernah meletakkan dirinya didalam keadaan bersalah atau harus dipersalahkan ekoran masalah keguguran yang lalu. Keduanya, aku cuba untuk meluangkan lebih banyak masa bersamanya semata-mata kerana inginkan dia melupakan kisah yang dilaluinya agar dirinya lebih kental dan bersemangat untuk terus berusaha. Ketiga, kami juga kerap berdoa agar dikurniakan cahaya mata.



Kisah yang menarik untuk dikongsi bersama bermula disini, kebetulan pada pertengahan tahun lepas kedua ibubapa aku disertai oleh 2 orang adik aku telah pergi ke Mekah bagi menunaikan ibadah Umrah. Sebelum mereka berangkat kesana, aku kerap berpesan kepada kedua ibubapa ku agar sentiasa mendoakan kebahagian kami sekeluarga dan tidak lupa memanjatkan hasrat kami untuk menimang cahaya mata. Tidak lupa, isteriku juga sempat mengirim beberapa manisan yang dikatakan mampu memberikan pasangan yang belum mempunyai cahaya mata harapan untuk menimang cahaya mata dalam masa terdekat.



Pada satu malam, ibuku menelefon dari Kota Mekah. Dengan suara yang seakan ceria dia memberitahu pada aku yang dia tidak putus-putus memanjatkan doa agar aku dan isteri dikurniakan cahayamata. Dalam tempoh dia berdoa, katanya ada satu kisah yang tidak dapat dilupakannya. Kisah itu dikongsinya bersama aku, sedang dia kusyuk memanjatkan doa secara tiba-tiba muncul seorang bayi lelaki kecil dihadapannya. Kulitnya putih bersih kata ibuku, bayi duduk dihadapan ibuku sambil mengukir senyuman. Dia langsung x menghiraukan orang lain apatah lagi ibunya yang dikatakan duduk beribadat dihujung sana. Ditatapnya wajah ibuku sambil bibirnya tidak lekang mengukirkan senyuman.



Selepas itulah baru ibuku mengatakan yang hatinya berat mengatakan bahawa aku dan isteri bakal menimang cahaya mata dalam jangkamasa terdekat dan bakal dikurniakan bayi lelaki. Pada waktu itu, aku hanya mendengar kisahnya dengan hati yang terbuka.



Ternyata, petunjuk yang diberikan itu seakan menjadi kenyataan apabila aku dan isteri melawat Dr. Siti Zaleha di Hosp. Tawakal apabila Dr. memberitahu bahawa hasil daripada pemeriksaan Ultrasound, aku dan isteri bakal dikurniakan bayi lelaki.



Kini aku dan isteri hanya menghitung hari, segala kelengkapan bagi menyambut bakal cahayamata kami itu telah dibuat dengan rapi. Doakan agar semuanya dapat berjalan dengan baik.



Akhir kata, aku teringat akan satu pesanan daripada seorang pemanggil di salah sebuah stesen Radio terkemuka ketika ini, katanya “Walau segagah mana pun seseorang lelaki itu, dia pastinya akan menangis pada 3 waktu tertentu dalam hidupnya. Pertama, ketika dia dilahirkan; Kedua, saat dia bergelar bapa; dan Ketiga, saat dia kehilangan insan tersayang dalam hidupnya”. Kesimpulannya, aku rasa aku bakal menangis kegembiraan disaat aku bakal menjadi bapa… hehe

Puas! Apakan tidak, dendam ekoran kekalahan pasukan bolasepak kesayangan aku iaitu Selangor terhadap pasukan Kedah sudah berbalas. Kebetulan, semalam aku bekerja shift pagi, so dapatlah aku melayan TV1 dimalam harinya untuk menyaksikan pertembungan 2 pasukan hebat diMalaysia sepanjang 2008.



Sebagaimana hiruk pikuk kat stadium, mcm itulah juga keadaannya dirumah tatkala aku dan wife menonton bolasepak. Maklumlah, aku kan sokong Selangor sejak kecil lagi, dan wife aku pula anak jati Kedah..dah tentu dia lebih terarah pada pasukan negeri kelahirannya.



Sememangnya aku cukup gembira dengan aksi Selangor pada musim ini, mmg betul perjalanan liga masih jauh..tapi konsistensi pasukan Selangor semenjak diambil alih oleh coach K.Devan membuatkan aku beranggapan tahun ini merupakan tahun kegemilangan Selangor dan keputusan perlawanan semalam menjadi titik mula kegemilangan itu.



Tiada lagi aksi hantaran lintang melintang yang gemar dilakukan oleh pemain Selangor seperti musim-musim yang sudah, apakan tidaknya taktik sedemikian rupa amat digemari oleh coach terdahulu dan ianya lebih mudah dibaca oleh pihak lawan.



Buat Kedah pula, ini merupakan satu permulaan yang cukup sukar bagi anda dan penyokong setianya. Punca kekalahan Kedah pada malam semalam terletak pada kecuaian si Helmi Heliza Misbun tu la..hehe. Masa di Piala Suzuki tempoh hari, berduyun-duyun penyokong HijauKuning dok backing si Helmi sambil menegaskan Helmi adalah penjaga gol terbaik Negara ketika ini..namun, kesilapan Helmi pada malam tadi tidak ubah seperti kesilapan yang pernah dibuatnya ketika penampilan bersama skuad Malaysia. Hopefully B.Sathianathan selaku jurulatih Malaysia dapat mencari pengganti Helmi pada saingan antarabangsa selepas ini.



Berikut adalah hasil kajian yang dibuat oleh aku sendiri mengenai kekalahan pasukan Kedah ditangan Selangor;

1. Ketiadaan pemain import – x dinafikan lagi, kekuatan Kedah hanya pada pemain importnya.
2. Helmi Eliza – kecuaian yang sukar dimaafkan
3. Azraai Khor tidak mengenakan baju bertuahnya iaitu MerahPink
4. Terkena badi Champion – dulu org sebut Double Treble..smlm jadi Trouble Treble
5. Moral down selepas Farizal dikenakan kad merah – baru main dah nak ganas2..



Semoga Selangor terus sukses.

Pengikut Setia

My Blog List

HIt Counter

people visit since 29th June 2009

Sembang Jom


ShoutMix chat widget

Arkib