INI JALANKU

:: Dari kesusahan itu akan diperolehi kesenangan dan kebahagiaan, seperti durian berduri kerana sedap isinya, kulit manggis pahit sebab manis di dalamnya dan bunga ros berduri kerana harum baunya ::

Kecoh lagi berkenaan isu kereta rasmi bagi Kerajaan Negeri. Kali ni si Lim Guan Eng dan Nizar pula buat hal. Dilaporkan bahawa kerajaan negeri Pulau Pinang dan Perak bakal menukar kenderaan rasmi pegawai tinggi kerajaan negeri daripada Proton Perdana kepada model high-end jenama Toyota Camry.

Pergh..selera besar mereka berdua nih. Silap² haribulan, Ustaz kat Kedah tu pun nak tukar kereta juga. "Mana bleh depa berdua nak pakai Camry, aku pun nak tukar juga..kalau boleh nak merasa Accord baru", maybe itu adalah antara perkara yg bermain dibenak fikiran Ustaz Azizan tu.

Perdana high maintainance?? Come on la, wheres the fact?? FYI, tersusun 2 biji Perdana V6 model terbaru dihalaman rumah parents aku. Kedua-duanya berwarna Silver, salah satunya dibeli daripada Kerajaan Malaysia pada Nov 2007 setelah bapa aku menggunapakai kenderaan tersebut secara percuma semasa berkhidmat didalam Jabatan Polis. Dan satu lagi dibeli daripada EON pada Aug 2003.

Kedua-duanya masih digunapakai oleh kami sekeluarga, sehingga ke hari ini tiada sebarang masalah yg kami hadapi. Cuma ada juga insiden dimana kerosakan mekanikal berlaku keatas gearboxnya, sememangnya satu masalah yg biasa bagi enjin Perdana V6. Namun, ianya still relevan untuk dipandu mahupun dimiliki kerana kos baik pulih terlalu kecil.

Lagi satu, aku berpendapat..sekiranya pihak Pakatan Rakyat mengatakan kos penyelenggaraan Perdana V6 adalah tinggi adalah disebabkan dengan cara pemanduan dan penjagaan kereta yang tidak dilakukan dengan betul atau cermat. Jangan dijadikan alasan kos tinggi nak bertukar ke Toyota Camry 2.4 mahupun Honda Accord.

Kalo cara pemanduan dan cara penjagaan x berubah, korang ingat Toyota Camry tu pun bleh tahan lama ke? LGE sama Nizar...otak kat lutut!!!

Anda ingin melancong ke Phuket Thailand? Tetapi tidak mempunyai kewangan yang mencukupi bagi menampung kos penerbangan? Kini tidak lagi, anda boleh membuat tempahan pakej percutian ke Phuket Thailand melalui agensi perlancongan yang terkenal di Malaysia ketika ini iaitu; FAM. Dengan menggunakan pesawat ATM Hercules C130 Charlie, kadar tambang anda akan menjadi Super Murah.

Hubungi wakil, pejabat jualan atau berhubung terus dengan kami di Wisma FAM, Kelana Jaya.


p/s: iklan ini aku buat sempena kekecewaan aku terhadap FAM dan skuad bola Malaysia yg gagal di Phuket Thailand Dec 2008. Hampeh FAM!!

Apa yg 2 Dalam 1 nih? Syampu rambut ke? hehe..tajuk en3 tu sengaja aku pilih sebab aku nak memuatkan 2 kisah didalam 1 en3. Boleh ke tuan penasihat?



Al-Kisah 1

Rabu lepas ataupun pada 26/11/08 yang lepas, aku dan wife telah berkesempatan unutk meluangkan masa membeli persiapan utk menyambut kelahiran cahaya mata kami yang pertama. Sesungguhnya pembelian kami pada hari itu bakal disusuli dengan beberapa lagi pembelian secara pakej yang akan dilakukan secara intensif pada bulan hadapan.



antara pakaian yang dibeli





Hehe..semangat sungguh bakal 'mummy & daddy' nih. Planning nak beli barangan yang dibawah RM100 sahaja, last² terlajak sampai RM125. Diantara sebab terlajak ialah, geram melihat pakaian dan perlatan² bayi yang sememangnya cukup comel itu.



alahai comeinya stokin dia





Hopefully next month, kami x terlajak lagi dalam budget membeli... :P




Al-Kisah 2

Pagi tadi, 28/11/08 aku dgn wife ke Tawakal lagi. Kali ini kami dapat parking didepan Farmasi Tawakal. Selalu susah nak dapat kat parking depan nih.



Baik punya aku parking, dah settle bayar caj parking aku dan wife terus pi Klinik Dr. Siti. Balik je dari Klinik, tgk dah ada surat cinta dari Penguatkuasa DBKL. Hampeh tul diaorg nih la.



Kalo aku tak bayar caj parking atau dah terlebih masa parking..aku bleh terima lagi. Nih korang tgk la gambar kat bawah nih, ada ke patut??



tiket parking aku sampai pukul 1023 pagi la..



kenapa ko saman aku jam 0948 pagi..budus!



Ni yang buat aku semakin benci tgk penguatkuasa DBKL mahupun MPS nih, dah la cuai bila aku buat komplen kat DBKL..depa kata depa x bleh batalkan saman just boleh bagi diskaun. Diskaun apanye..nak diskaun² tunggu time SALE la!! Bukannya salah aku x bayar parking!!




10hb November yang lepas, wife aku dah terpasang niat untuk tidak ke pejabatnya manakan tidak kebetulan pada tarikh itu aku bercadang hendak berehat dirumah maklumlah off-day la katakan.

Pepagi lagi dia dah mengajak aku untuk pergi menonton filem Bond terbaru iaitu Quantum Of Solace. Akhirnya, aku dan wife pergi juga menonton aksi Bond di Mid Valley. Orang pun agak ramai juga pada hari tu, tergetus juga dibenak aku ini adakah mereka juga ter'EL' pada hari Isnin itu. Hehe..monday blues la tu kot.

Setelah selesai menyaksikan kehebatan cerita Bond (iye ke hebat? rasanya Casino Royale lagi best!!), maka kami berdua pun seakan-akan buntu memikirkan destinasi yang bakal dituju pada tengah hari itu. Kalo mengikutkan kehendak wife aku, mau diajaknya aku ke Cameron Highlands. Memikirkan destinasi itu agak jauh dan memakan belanja yang agak tinggi untuk kami pada hari tersebut, maka kami sebulat suara unutk ke Genting Highlands sahaja.



Aku x berpikir panjang, Jom!!! Lagipun ini adalah kali pertama untuk aku mencuba kereta baru aku tu ke Genting. Kereta baru, naik bukit pun best la...sekali-sekala menjerit juga sistem VVTi enjin Vios tu..hehe. Masa ni lah aku nak test sistem Tanabe NF210 dan Ultra Racing Bar kereta tu, mmg layan..melekat.


Lama sungguh rasanya aku x berkesempatan mencoret sepatah dua kata dilaman blog nih. BZ..teramat sangat. Sudahlah bz, ditambah pula dengan prosedur keselamatan yang dikenakan di pejabat aku nih menyebabkan laman blogger.com tidak dapat diakses. Bukan sahaja blogger malahan yahoo mail, friendster, myspace dan bermacam lagi x dapat akses. Youtube jgn cakaplah, mmg xbleh langsung.

Nak buat cemana, dah keje dengan bank maka terpaksalah mematuhi banking secrecy act. Terlanjur cerita pasal bank ni kan, tadi aku ada terbaca satu artikel didalam ruangan ekonomi sebuah akhbar inggeris tempatan yang menyentuh mengenai kegawatan ekonomi di negara jiran kita disebelah bawah sana tu. DBS Bank Singapore dikhabarkan akan menjalankan proses VSS nya pada hujung tahun ni. Minta-mintalah isu VSS nih x berlaku di Malaysia.

Minyak pun dah turun harga, amacam geng pembangkang..xde isu lagi dah ke?

2 hari lepas kerajaan Malaysia pimpinan Barisan Nasional sekali lagi mengotakan janjinya kepada rakyat iaitu dengan menurunkan harga bahan bakar petrol dan diesel sebagai hadiah sempena musim perayaan yang bakal menjelang beberapa hari saja lagi.




Aku bersyukur, walaupun nilai 10sen itu tidak sebesar mana namun janji telah dikota. Namun, biasalah manusia ni sememangnya tidak pernah berhenti unutk merungut. Alo kawan, at least ada penurunan harga. Kekadang tu aku kurang mengerti dengan kengkawan aku yang terlalu taksub pada pembangkang (sorry..berbau politik sikit en3 kali nih). Kononnya dialah pemimpin agung, chaittt podah!!! Ada sorang rakan aku tu, memang aku tau daripada gaya dan cara dia, dia adalah seorang penyokong kuat parti hijau. Memang x dinafikan, dia antara rakan aku yang kuat pegangan agama..kalau kami ada nak buat kenduri kesyukuran ke, sembahyang berjemaah ke..biasanya nama mamat ni tak pernah lari dari perhatian kami untuk menjadi imam.




Luaran sahaja nampak elok, tapi hati dia sebusuk-busuk pemimpin Parti Kencing Rakyat itu. Asalamualaikum sedara, harga minyak global x menentu turun naiknya..biar berpada sikit nak minta pengurangan dari kerajaan. Ini tidak, dimaki hamunnyer kerajaan gara-gara tidak mampu memenuhi kehendak hatinya. Betul aku x faham, mereka nih mampu belajar tinggi², kerja yang elok², tapi masih mempunyai minda yg amat kotor. Entahlah labu....


Selamat Hari Raya Aidilfitri, Pandu Cermat Jiwa Selamat.

p/s: aku?? Dulu, Kini & Selamanya....UMNO.

Wheels : Replica of GramLights 57S
Tires : EP Tires 205/40/17
Springs: Tanabe NF210
S.Bar : 2 Point Ultra Racing


Hehe, kasut raya nih maybe 3 tahun sekali baru tukar kot. itupun bergantung kepada kemampuan aku, tapi kali nih aku nak bercerita sedikit tentang kasut raya aku yang lain. Bleh tahan mahal la jugak.







Tapak kasut dah tentu buat dari getah kan? so inilah kasut raya terbaru aku. Kasut raya kereta..hehe. Rims design Gramlights 57S nih memang aku cukup berkenan dari memula aku guna Vios lagi. Walaupun x mampu beli yang original, yang replica pun jadilah. Disalut dengan tayar buatan Indonesia berjenama EP Tires. Saiz? 17 inci beb..nak lawan Perdana abah aku tu. hehe.




Selain tayar dan rims, aku juga dah tukar kepada lowering spring berjenama Tanabe NF210. memang comfort giler, x terasa bumpy sangat. Sebelum terlupa, disebabkan adik aku si Remi tu jadi dealer produk Ultra Racing, maka tidak ketinggalan dipasangkan juga strut bar dari jenama tersebut. Syoknya raya bersama Gramlights...hehe.












Diam x diam, hari nih merupakan hari ke-10 bagi umat Islam Malaysia berpuasa. Terasa macam baru 2 atau 3 hari lepas kita start berpuasa. Macam mana dengan puasa anda semua?


Sedikit perkara yang ingin aku kongsi dengan u'all tentang sepanjang perjalanan puasa aku dari hari pertama sehingga ke hari ini. Alhamdulillah, kali ini aku telah diberikan dengan kesihatan yang cukup baik yang membolehkan aku unutk berpuasa dengan sebaik mungkin. Oh ya, ini merupakan tahun kedua aku berpuasa sebagai seorang suami. Seronok juga bila dah beristeri nih tatkala berbuka dan bersahur bersama-sama. Erm, itupun kalo aku dapat berbuka bersama dengan isteri, kekadang tu ada juga yg membuatkan aku berbuka dan bersahur di pejabat lantaran waktu kerja aku yg x menentu.


Semalam, kita berpuasa pada hari ke-9. Sebenarnya aku off-day semalam, tetapi disebabkan adanya rakan sekerja dari Kota Singa yang ingin mengadakan sessi perjumpaan dengan warga kerja dari KL di pejabat, maka sedikit memaksa aku untuk hadir ke pejabat semata-mata untuk attend meeting tersebut. Rakan sekerja aku dari Kota Singa ini adalah perempuan melayu, sudah berkeluarga dan mempunyai seorang anak lelaki.


Agak mengejutkan, sepanjang meeting dia telah berkongsi cerita dengan kami tentang kebebalannya yang tidak berpuasa itu. Haram jadah. Dengan muka selamba tanpa memikirkan dosa yang bakal ditanggung, dia menyatakan telah menikmati sarapan pagi di Starbuck Coffee di The Curve pada sebelah paginya itu. Sambil menyatakan ianya bukanlah satu kesalahan sekiranya umat Islam di Kota Singa tidak berpuasa. Aku dan rakan mula duduk x tentu arah, rasanya ingin sahaja dihamburkan kata-kata kesat kearah perempuan itu. Disebabkan kami berpuasa, maka kami pendamkan sahaja didalam hati. Begitulah nasib umat Islam di Kota Singa, hukum hakam agama dibuat mainan hidup.


erm, bos aku juga satu hal. Kalau dilihat pada mata kasar, dia cukup sihat. Pada aku, dia tidak bermasalah unutk berpuasa, tetapi dia memilih untuk menggunakan 'keistimewaan' yang ada pada dirinya untuk tidak berpuasa dan menikmati hidangan tengahhari secara terbuka. Yup, secara terbuka. Bos aku telah memeluk agama Islam, tetapi tidak mengamalkan gaya hidup sebagai seorang Islam. Seminggu sebelum berpuasa, dia ada mengajak aku dan teman² sekerja yang lain untuk pergi berhibur di pusat karaoke. Sekiranya setakat karaoke sahaja sememangnya aku tidak keberatan, tapi bila memikirkan akan disajikan dengan makanan dan minuman yang haram, membuatkan aku menolak mentah² ajakan Bos aku tu.


Entahlah, apa nak jadi dengan nasib umat Islam sekarang. Semoga kita mendapat petunjuk dan hidayah disepanjang bulan Ramadhan yang mulia ini. Renung-renungkan dan selamat beramal.


Salam Ramadhan,
Zulhizain & wife.

Zimbabwe ketika ini pemegang rekod inflasi terbesar di dunia iaitu 2,200,000 % (2.2 juta persen!), parahnya, harga-harga melambung begitu cepat dengan hanya dalam beberapa minit sahaja, jadi tak heran jika peniaga2 di zimbabwe begitu sibuk mengganti label harga barangan mereka hampir setiap minit!


Nak makan kat restoran kena bawa duit sebanyak nih.



Pada tanggal 20 Julai 2008 ini bank Zimbabwe juga telah mengeluarkan pecahan wang sebesar 100 Juta Dollar! yang merupakan rekod pecahan wang dengan nominal terbesar di dunia....!!!


banyaknye duit utk sebotol bir..minum sirap je lah. haha


Zimbabwe memang memegang banyak rekod dunia, tapi sayang semua rekod itu tidak ada yang membanggakan. :-(


huhu..kalo la hari gaji dapat selepuk camnih, kena sewa lori nak bawak balik duit gamaknye


Jadi bersyukurlah bila kita dilahirkan sebagai warga Malaysia.

Dah lama rasanya aku x menyumbangkan sebarang en3 ke ruangan blog ini, pendek kata blog aku ini dah makin berhabuk. xde sapa nak mengemaskannya.


en3 kali ini aku nak berkongsi dengan semua tentang fuel consumption atau FC kereta Vios aku tu. Entah ngapa, dari dulu lagi org sibuk nak tau. Maybe nak membandingkan kot dengan kereta² lain yang sekelas dengannya. Dengan nilai RM2.70 seliter sekarang nih, nak isi RM30 pun dah terasa macam sekejap je tangki kereta mengering.


Pada hari Jumaat minggu lepas bersamaan dengan 1 Ogos 2008, aku dan keluarga telah berkonvoi ke Kuantan bagi menghadiri satu majlis perkahwinan yang berlangsung keesokan harinya. Pada petang itu aku hanya sempat untuk mengisi tangki petrol kereta aku dengan sejumlah 18.5185 liter petrol sahaja yang bernilai RM50.


Perjalanan dari Batu Caves ke Kuantan yang sejauh 236.6km itu telah aku tempuh dengan isteri tercinta yang sentiasa menemani disisi, ecehh.. Keadaan trafik pada lewat petang itu juga kelihatan agak lancar tetapi keadaan sedikit berubah apabila kami mula melepasi kawasan Lapangan Terbang di Gambang. Deretan kenderaan yang berasak-asak menuju ke Bandar Kuantan disebabkan berlangsungnya acara Karnival JomHeboh membuatkan keadaan agak sesak seketika.


Disebabkan aku dan family sudah biasa dengan cabang-cabang jalanraya di Kuantan, maka kami mengambil jalan pintas bagi menuju ke kawasan perumahan di Alur Akar, tempat dimana kami pernah menetap disuatu masa dahulu. Rumah yang kami tuju adalah rumah makcik kami yg telah menetap di Kuantan sejak sekian lamanya.


Sesampai sahaja di hadapan rumah Mak Teh, aku terus mengalih pandangan kearah sistem Multi Information Display ataupun MID itu bagi mendapatkan angka sebenar penggunaan petrol bagi sepanjang perjalanan yang telah ditempuhi itu. Erm, 18.5km/l catatan yang jelas terpampang dihadapan muka aku pada waktu itu.


Setelah dihitung kira, aku pun mula mencongak akan sesuatu yang pastinya tidak mampu ditandingi oleh Perdana V6 abahku yang turut serta didalam konvoi ke Kuantan ini. Sejumlah 12.789 liter petrol telah digunakan bagi sepanjang perjalanan ke Kuantan. "RM34.53 sahaja", kataku kepada abah. Hehe, keesokannya apabila kami pulang ke KL, penggunaan petrol kereta aku sedikit meningkat kepada RM34.68. maybe sebab aku kerap memandu pada kelajuan 130 - 140km/j kot..

Huhu..layan giler bila dengar lagu dendangan Jason Mraz - I'm Yours. Nah videonya untuk layanan bloggers semua.



Well, you done done me and you bet I felt it
I tried to be chill but your so hot that I melted
I fell right through the cracks, now I'm tryin to get back
before the cool done run out I'll be givin it my best test
and nothin's gonna stop me but divine intervention
I reckon it's again my turn to win some or learn some

But I won't hesitate no more,
no more, it cannot wait
I'm yours

Well open up your mind and see like me
open up your plans and damn you're free
look into your heart and you'll find love love love love
listen to the music of the moment people dance and sing
We're just one big family
And it's our godforsaken right to be loved loved loved loved loved

So, i won't hesitate no more,
no more, it cannot wait i'm sure
there's no need to complicate our time is short
this is our fate
I'm yours

*scat*

I've been spendin' way too long checkin' my tongue in the mirror
and bendin' over backwards just to try to see it clearer
But my breath fogged up the glass
and so I drew a new face and I laughed
I guess what I'd be sayin' is there ain't no better reason
to rid yourself of vanities and just go with the seasons
it's what we aim to do
our name is our virtue

But I won't hesitate no more,
no more it cannot wait
I'm yours

Well open up your mind and see like me
open up your plans and damn you're free
look into your heart and you will find that the sky is yours

so please don't, please don't, please don't,
there's no need to complicate,
Cause our time is short
This, this, this is our fate,
I'm yours

*scat*


Dugongku dalam keadaaan asal


Hitam mata dugongku. mwa ha ha. Kebetulan aku dapat off-day selama 3 hari setelah bertugas selama 4 malam berturut-turut, aku mendapat idea untuk melakukan sedikit modikasi terhadap Vios aku tu. Nak tau apa dia? Erm, bacalah en3 ni sampai abis. :P





Diantara tools yg digunakan dalam projek ini.


Sebetulnya aku mendapat ilham untuk melakukan modifikasi dibahagian lampu hadapan Vios ini setelah terlihat akan beberapa gambar Toyota Vios dari Thailand dan tidak ketinggalan Toyota Yaris S dari USA. Rata-rata mereka memilih untuk melakukan sedikit 'pembedahan' dibahagian lampu hadapan sebagai projek modifikasi mereka yang pertama.



mari membuka bumper.



lampu sudah berjaya dikeluarkan



credit to remi, banyak juga dia tolong



aiya..sudah lompong.


Dari A-Z, semuanya dibuat sendiri ataupun dalam bahasa lainnya DIY. Nasib baik adik aku si Remi sedang bercuti dari kuliahnya, setidak-tidaknya ringan sikit beban aku. Nak buat sorang², silap haribulan terlajak sampai 3 hari pula.



org guna hairdryer untuk rambut, aku guna??



ada stylelah abg ni kopek durian..ehh silap, lampu!




time ni kul 12 malam dah kot..lupa.




dah dismantle dah..


Okey, baik aku start berceloteh skit.Untuk hari pertama, aku dan adik aku remi telah berjaya membuka bumper Vios tersebut dan kemudiannya mengeluarkan kedua-dua belah lampu hadapan. Semua bahagian telah diceraikan satu persatu. huhu, part nih yg letih sebenarnya. Bukan senang nak buka headlights, kena panaskan dulu original sealant yg ada disekeliling lampu tu dan baru leh buka. Korang tgk la gambar kat atas ni cara² nya, nanti komen kat aku.




proses mengecat bermula.




sticker dah siap dipotong.



testing skit..okeh cun!!





proses pemasangan semula headlight. guna silicone skit.




yea..dah pasang kat body.


Aku ambik masa hampir 4jam untuk proses buka bumper dan buka headlights plus spray headlight cover tu. Keesokannya pula aku dan remi pasang balik semua benda tu..dan terhasillah karya aku buat masa ini. Jumpa lagi dimodifikasi yg seterusnya.




echeh..my wife turut enterframe..





dan hasilnya adalah seperti skrg ini..amacam??

Erm..bleh tahan juga kesan kenaikan harga petrol baru² ini. Mujur aku buat pilihan tepat dengan memilih Vios tempoh hari. Apakan tidak, baru aku tahu Vios adalah lebih menjimatkan petrol berbanding Kenari aku. Tapi en3 aku pada kali ini bukan lah nak membandingkan Vios dan Kenari, kerana dua² dalam segmen yang berbeza. Pada aku, dua² pun OK.

Berbalik pada cerita Vios aku td, pada penghujung bulan Mei aku telah berkesempatan untuk menguji kehebatan enjin 1NZ-FE di lebuhraya utara selatan. Menakjubkan. Daripada tujahan kuasa dan juga penjimatan minyak, aku rasa ini merupakan satu pembelian yang berbaloi dengan faktor peningkatan kos bahan api di Malaysia.

Perjalanan aku dari Kuala Lumpur ke Kodiang Kedah sambil ditemani oleh isteri tercinta memakan masa hampir 6 jam. Lebih kurang 500km jarak perjalanan yang telah kami lalui. Dengan cuaca yang agak mengizinkan untuk aku memandu uji Vios tersebut, aku mula menekan paddle minyak sehingga jarum speedometer agak constant pada angka 110 dan 120km/j. Hehe..adakalanya jarum tu menunjukkan angka 180km/j, responsifnya cukup baik.

Jikalau dahulu semasa memandu Kenari untuk pulang ke kampung halaman isteri, aku kebiasaannya akan mengisi sehingga penuh tangki iaitu lebih kurang RM60. Dengan kelajuan yang sederhana pada 110-120km/j, aku akan berhenti untuk mengisi minyak sebanyak RM20 di R&R Gurun. Tetapi kali ini tidak lagi, Vios itu cuma meminta RM50 untuk petrol di Petronas Sunway Batu Caves dan tidak lagi meminta 'minuman kegemarannya' itu di R&R Gurun. Sebaliknya Vios itu meneruskan perjalanan dan selamat tiba dihadapan pintu rumah mertuaku..erm, menarik!!

Setelah dihitung kira akan catatan yang terdapat pada Multi Information Display ataupun MID pada paparan meter Vios, aku menddapati Vios itu cuma menelan RM49.49 sahaja. Ataupun lebih kurang 25.77 liter petrol. Kenapa?? Tak Percaya??

p/s: kiraan berdasarkan harga petrol yang lama iaitu RM1.92 per liter.

Siapa yg bakal dinobatkan selaku juara Piala FA 2008? Jawapannya akan diketahui pada jam lebih kurang 2230 hari Sabtu ini. Bertempat di Stadium Shah Alam, Selangor bakal menamatkan kemarau juara semenjak mendakap Piala FA pada 2005 dahulu.

Benar kata pengurus pasukan selangor yang baru, cukup dikenali sebagai Mr. Manager ataupun Brader Zack; kilauan piala telah terpancar, hanya menunggu masa untuk dijulang oleh Kapitan Shukor Adan.

Buat semua player Selangor, kuatkan semangat untuk menyaingi Kedah. Jadikan kemenangan pada musim 2005 dahulu menjadi pendorong kejayaan pada kali ini. Viva Selangor.

p/s: 2005, Selangor menewaskan Perak dengan 4 gol berbalas 2. Dua gol hasil jaringan Bambang Pamungkas, dan masing-masing satu gol daripada Elie Aiboy dan juga Brian Diego Fuentes. Fuentes n Bepe...Selangorians always remember you!!




macam double meaning je title kat atas tu kan? sejak kebelakangan ini, acapkali kita diperdengarkan tentang kekecohan yang berlaku di dalam negara berkaitan dengan isu minyak. dahulu kecoh isu gula, kemudian isu minyak masak pula menyusul, x lama kemudian dah isu beras pula..dan la ni depa dok hingaq pasai minyak (petrol / diesel) pula.

umum memang mengakui bahawa harga komoditi minyak sedang meningkat diseluruh dunia saban tahun disebabkan pengeluaran yang terhad dibandingkan pula dengan peningkatan permintaan daripada pengguna. Entahlah, wahai OPEC..silalah jalankan tugas anda. Memang ada benarnya, krisis perang Iraq, kekusutan ekonomi US yang dikhabarkan nilai USD semakin tidak menentu, ancaman serangan nuklear dan sebagainya bakal mempengaruhi harga komoditi minyak seluruh dunia.

apa yg dikesalkan ialah, setelah diumumkan akan kenaikan harga minyak di Malaysia rata² peniaga bagaikan mengambil kesempatan untuk menjadikan pengguna sebagai mangsa bagi menanggung sebahagian kos operasi mereka. sekarang sudah kedengaran akan kenaikan harga tiket bagi perjalanan bas ekspres di seluruh negara. gara-gara kenaikan harga diesel lah ni..aduhai!! kita pun faham, bas memang guna diesel untuk membawa penumpang ke destinasi yang dituju..tapi, bagaimana pula dengan kenaikan harga roti canai dari RM0.80 sekeping kepada RM1.20 sekeping? x ketinggalan harga secawan Nescafe Tarik dari RM1.60 kepada RM2.00 secawan..pelik juga, aku pun ada juga terpikir maybe mamak ni guna petrol kot sebagai minyak masaknye dan juga sebagai perasa didalam air panasnya...

renung²kan dan selamat beramal..

p/s: chedet era is the best!! hehe.












Terjumpa pics ni kat satu forum, ada betul ka Perodua mau kuarkan Myvi facelift yg semacam nih? Muka dah macam Swift..layannn kan.

Pengikut Setia

My Blog List

HIt Counter

people visit since 29th June 2009

Sembang Jom


ShoutMix chat widget